Enkel grønnsakssuppe med deilig smak av curry

posted in: Oppskrifter | 0

Har du først laget curry en gang eller to, skal du se at det blir en hverdagsfavoritt. Selvfølgelig kan du ha curry til fest også! I denne curryen har jeg gurkemeie, et krydder vi godt kan bruke litt oftere. Gurkemeie inneholder et fargestoff som kalles curkumin. Flere forskere mener at dersom vi bruker gurkemeie i maten ukentlig, vil vi kunne dempe betennelse og forebygge kreft, mye på grunn av den kraftige antioksidanteffekten (1,2). Opptaket av curkumin er ikke noe å skryte av på grunn av lav biotilgjengelighet, men kan likevel vise seg å ha forebyggende helseeffekt (3). Når du kombinerer gurkemeie og sortpepper kan opptaket av virkestoffet curcumin økes med 2000% (4). Ikke trenger du store mengdene heller. Bare husk, gurkemeie og sortpepper er buddies.

Ingredienser:

Curry for 4

  • 1 hode blomkål
  • 1 rød paprika
  • 1 grønn paprika
  • 1/2 rød/grønn chili (obs, begynn med 1/4..og smak til, og husk! Jo lengre chilien får være i gryta, jo hottere)
  • 300 g sopp (portobello/aroma/champinjong)
  • 200 g hodekål i strimler
  • 1 ss karripulver
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss løkpulver
  • 1 ss vegata (grønnsaksbuljong i pulverform)
  • 1/2 ss gurkemeie
  • 1 ts sortpepper
  • 1 ss revet ingefær (kan bruke tørket krydder – ca 1/2 ss)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 boks hvite store bønner (ca 170-200 g)
  • 2 medaljongdadler
  • 1/2 boks kikerter (+/- 100 g) per person
  • Urter/spinat (håndfull eller to)

Fremgangsmåte:

Stek soppen til den brunes (jeg bruker tørr panne, det går fint). Tilsett så hakket hvitløk og krydder etterfulgt av 1 liter vann, buketter av blomkål, paprika, hodekål, ingefær og chili. La småputre til blomkålen er mør. I en blender har du de hvite bønnene, dadlene og et 1/3 av de møre blomkålbukettene sammen med litt av kraften. Blend smooth. Tilsett dette sammen med resten slik at retten blir fyldigere (ønsker du curryen enda fyldigere kan du blende cashewnøtter sammen med litt av kraften, det gjør seg alltid, evt. bruke kokosmelk/plantebasert fløte i bytte med litt av vannet innledningsvis).

Når curryen er ferdig, pynter jeg med fersk tomat, hakkede urter (koriander/mynte/persille/) eller spinat eller begge deler om du vil.

Server gjerne med ris og en skvis lime til! Nomnomnom!

 

 

1)http://forskning.no/alternativ-behandling-mat-medisin/2010/12/gurkemeie-fra-krydder-til-medisin

2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23347846

3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17999464

4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120