Kålwok med søt og smoky vinagrette

posted in: Blogg, Oppskrifter | 0

Kål er fantastisk! Sunn, billig, enkel. Hvorfor ikke bruke mer kål, for eksempel i en kålwok..med 3 typer kål.

Visste du forresten at de som spiser kål jevnlig lever lenger, og har redusert fare for å utvikle kreft (1)?. Det er spesielt i grønnkål at vi finner det helsebringende plantenæringstoffet glukosinolater (2).

Ingredienser:

Kålwok for 2

  • 400g hodekål
  • 200g rødkål
  • 3 store blader grønnkål
  • 1 squash
  • 220g tofu
  • 1 mango
  • 0,5 – 1 chili (juster etter smak/behag)
  • 4 ss tahini
  • 2 ss maplesyrup
  • 1 ts smoked paprika (eller noen dråper liquid smoke)
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ss karripulver
  • 4 ss soyasaus/tamari (bruk gjerne saltredusert variant)
  • Pynt med koriander, spinat eller mynte (det du foretrekker)

Fremgangsmåte:

Klem ut mest mulig av vannet i tofuen før du begynner begynner med steking. Stek tofubitene på medium varme i tørr panne til de får en liten stekeskorpe. Legg den stekte tofuen til sides og tøm en spiseskje soyasaus over. Skjær så rødkål og hodekål i strimler, og varm på medium varme. Grønnkålen skylles og rives i små biter som du har i stekepanna sammen med resten av kålen. Over blandingen tømmer du 3-4 ss soyasaus, 1 ss tahini, 1 ts hvitløkspulver, 1 ts løkpulver og 1 ss karripulver. Bland godt og flytt panna bort fra varmen (og slå av plata). Squashen strimler du i lange remser med ostehøvel eller skreller. Ha squashen sammen med kålen i panna. Del en mango i terninger, og skjær chili i småbiter, og bland sammen med resten av woken. Bland vinagretten i en kopp/skål/glass m lokk: 3 ss tahini, 2 ss maplesyrup og 1 ts smoked paprika, tøm over woken. Strø over urter eller spinat, eller annen grønn babysalat.

 

1)http://forskning.no/2008/02/kal-er-sunt-aret-rundt

2)http://www.bramat.no/kosthold/matvarer/741-all-grunn-til-a-spise-kal